Go Back

Marcipan

Cook Time 11 minutes
Servings: 10
Course: Dessert
Cuisine: Mediterranean
Calories: 120

Ingredients
  

  • 100 g blanširanih badema ili bademovog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika vode ili ružine vodice po ukusu
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema opciono, za intenzivniji ukus
  • Prstohvat soli

Method
 

  1. Ako koristite cele bademe, prvo ih blanširajte tako što ćete ih preliti vrelom vodom, ostaviti 1 minut, zatim oljuštiti kožicu i osušiti. Sameljite ih u blenderu dok ne dobijete fino brašno.
    Blanširani bademi sa kojih je skinuta kožica
  2. U seckalicu stavite bademe (ili bademovo brašno), šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte ekstrakt badema ako koristite.
    Cela bademova zrna u električnom secku pripremljena za mlevenje.
  3. Uključite seckalicu i postepeno dodajte vodu (ili ružinu vodicu) dok se smesa ne počne povezivati u testo. Pazite da ne dodate previše tečnosti – smesa treba da bude čvrsta, ali podatna.
    Sveže samleveni bademi u staklenoj posudi nakon blendanja.
  4. Izvadite masu na radnu površinu i oblikujte u kuglu ili valjak. Umotajte u plastičnu foliju.
    oblikovana marcipan smesa u valjak koja je umotana u foliju
  5. Ostavite marcipan da odstoji u frižideru najmanje 1 sat pre upotrebe.
    unutrašnji deo frižidera