Go Back

Posna štrudla sa jabukama

Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Servings: 12
Course: Dessert
Cuisine: Mediterranean

Ingredients
  

  • 370 g glatkog brašna
  • 130 g otopljenog posnog margarina
  • 1 kesica 10 g vanilin šećera
  • 1 kesica 8 g suvog kvasca ili 25–30 g svežeg
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml mlake vode
  • Izrendana korica jednog limuna
  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • 6 –7 jabuka rendane i dobro oceđene

Method
 

  1. U mlaku vodu dodajte kašiku šećera i kvasac. Ostavite 5–10 minuta da zapeni.
    aktiviranje kvasca
  2. U veću posudu prosejte brašno, dodajte vanilin šećer i rendanu limunovu koricu. Sipajte nadošli kvasac i otopljeni puter. Zamesite mekano testo. Po potrebi dodajte još malo brašna da se testo ne lepi.
  3. Umešeno testo ostavite da odmori minimalno pola sata.
    testo za štrudlu sa jabukama
  4. U šerpi prokuvajte 150 g šećera sa 100 ml vode dok ne dobijete sirup. Umešajte mlevene orahe i cimet. Dodajte oceđene rendane jabuke i sve promešajte. Ostavite da se malo prohladi.
  5. Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvucite oklagijom na pravougaonik.
  6. Na svaki pravougaonik rasporedite polovinu fila, ostavljajući rubove prazne. Uvijte u štrudlu.
  7. Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje. Izbockajte ih viljuškom i premažite otopljenim posnim margarinom i pecite ih a 180°C (360°F) oko 35–40 minuta.
  8. Ostavite da se prohlade pre sečenja. Po želji pospite šećerom u prahu.
    ispečena štrudla sa jabukama