Kafa

Kafa

Da li ste znali da se najskuplja kafa na svetu dobija iz izmeta životinja koje nalikuju divljim mačkama?


Kopi Luwak predstavlja izuzetno retku i ujedno najskuplju vrstu kafe na svetu. Još tridesetih godina 19. veka otkrili su je holandski kolonisti koji su naselili područje današnje Indonezije. Potiče sa ostrva Sumatra, Java i Sulavesi na kojima žive cibetke (lat. paradoxurus), sisari koji obitavaju na drveću i hrane se zrelim, crvenim plodovima kafe. Zrna kafe prolaze kroz njihov digestivni trakt tokom čega se odvija proces fermentacije. Delimično svarena zrna skupljaju se zatim iz izmeta ovih životinja, čiste se i prže.


Kopi Luwak kafa


Napitak koji nastaje nije gorak kao tradicionalna kafa, već ima karamelizovan ili čokoladni ukus. Specifičan ukus potiče od enzima iz želudačne kiseline neobičnih životinja. Zahtevan način proizvodnje dovodi do toga da se Kopi Luwak kafa proizvodi u veoma malim količinama, svega oko 450 kilograma godišnje, što neposredno utiče i na vrtoglavo visoku cenu po kojoj se prodaje. U zavisnosti od kvaliteta, jedan kilogram košta između 200 i 1300 dolara, a do sada najveća svota novca koja je izdvojena za kilogram ove kafe iznosila je 6000 dolara. U restoranima širom sveta šoljica Kopi Luwak kafe može se popiti za u proseku 50 dolara.


Kopi Luwak kafa


I Kopi Luwak, i espresso kafa, rađaju se na drvetu kafe. Biljka kafa (lat. coffea) jeste rod niskih biljaka iz familije bročeva (lat. rubiacceae). Divlja stabla mogu biti visoka i preko deset metara, dok stabljike na plantažama ne prelaze tri metra. Kafa se najčešće gaji u suptropskim oblastima koje pružaju zadovoljavajuću klimu. Najvažniji faktori su vlažnost i toplota. Idealni uslovi za uzgajanje kafe podrazumevaju temperaturu između 12 i 27°C uz velike količine padavina. Zeleni ovalni listovi sa valovitim ivicama raspoređeni su u tročlane pršljenove koji rastu jedni naspram drugih. Cvetovi su bele boje i rastu u grupama duž grane, smešteni u pazuhu lista. Njihov miris podseća na kombinaciju mirisa jasmina i pomorandžinog cveta.Cvetovi kafe se na stablu zadržavaju veoma kratko, svega nekoliko dana, nakon čega se iz njih razvijaju bobičasti plodovi nalik trešnjama. Plod je najpre zelene boje, a kroz proces zrenja, koji traje od šest do devet meseci, bobice postaju žute i na kraju tamno crvene. Plodovi sazrevaju u različito vreme, te se beru ručno, što je najbolji, ali i najskuplji način berbe. Unutar čvrstog omotača ploda nalaze se dva zrna koja su svojim ravnim stranama okrenuta jedno prema drugom. Za pola kilograma pržene kafe potrebno je 2000 bobica tj. 4000 zrna. Za samo jednu šoljicu espresso kafe potrebno je čak 50 prženih zrna.


Biljka kafa (lat. coffea)


Espresso kafa je jedan od najpopularnijih napitaka današnjice. Međutim, da li ste znali da espresso nije vrsta, niti mešavina kafe, već metod njenog pripremanja? Ovaj omiljeni način spravljanja kafe osmišljen je još 1884. godine u Italiji. Njegov prvi postulat glasi: sedam grama sveže samlevene kafe. Osim dobrog mlina, za kvalitetnu espresso kafu neophodan je profesionalan i čist aparat. I još – barmen, obučen da majstorski izvede proces pripreme. Sa istom aparaturom, mlinom, aparatom i mešavinom kafe, dva barmena mogla bi napraviti dva potpuno različita napitka.

Zato kažu da je espresso kafa vrlo egzaktna stvar – sedam grama sveže mlevene kafe tokom vremena od 25 do 30 sekundi tretira se vrelom vodom pod tačno određenim pritiskom. Najbolji espresso nastaje poštovanjem precizno određenih pravila što bi za 25 sekundi trebalo da da tri centilitra savršene kafe. Tako se puni malo više od pola male, obavezno prethodno zagrejane šolje, čime je ispunjen standard klasične espresso kafe. Ukoliko kafa teče sporije, barmen zna da je sitnije mlevena, te da je zapušila pore na situ koje ne može da propusti dovoljno vode pod pritiskom, i da je neophodno iznova podesiti mlin kako se ne bi gubio kvalitet espresso kafe.


Espresso kafa


Kada budete imali tu sreću da vam posluže vrhunsku espresso kafu pripremljenu prema svim pravilima koje ovaj metod propisuje, i sami ispoštujte običaje italijanskih znalaca i popijte je kako tradicija nalaže – toplu, bez dodataka, iz nekoliko gutljaja, imajući na umu filozofiju koja kaže da espresso treba da nas okrepi i osnaži novim elanom kako bismo produktivnije nastavili započeti posao.

Komentari  

 
+1 #3 Claudette 08-12-2015 22:13
I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great.
I don't know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!


Here is my weblog: Spyware Removal: www.itwire.com/.../
 
 
+1 #2 Chas 30-11-2015 17:08
Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from
somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make
my blog stand out. Please let me know where you
got your theme. Kudos

My homepage; power promoting: www.villarosato.hu/.../
 
 
+1 #1 Brandi 29-11-2015 01:34
Neat blog! Is your theme custom made or did you download it
from somewhere? A theme like yours with a few simple
adjustements would really make my blog shine.
Please let me know where you got your theme. Many thanks

Check out my webpage :: www.cucaferaracing.com: cucaferaracing.com/.../268649
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: