Torte

Monte torta

 

Sastojci: Monte torta

 

Za koru: 

 6 belanaca

 6 velikih kašika šećera

 6 velikih kašika brašna

 2 kašikice sirćeta

 150gr. sitno narezanih ili mlevenih oraha (kada su mleveni u pitanju može se i manje staviti)

 

Za krem: 

 6 žumanaca

 100 g šećera

 2 vanil pudinga

 2 velike kašike brašna

 1 l mleka

 1 vanillin šećer

 250 g margarina za kreme ili maslac

 100 g šećera u prahu

 100 g čokolade za kuvanje

 

Još potrebno:     

 malo pakovanje petit keksa (oko 15-tak keksova)

 oko 150gr. eurokrema

 

Priprema:

 

 Prvo se priprema krem. Staviti 800ml mleka da prokuva.Umutiti žumanca sa šećerom, vanillin šećerom, pudingom i brašnom. Dodati preostalo mleko (200ml) i ukuvati kao puding. Podeliti na dva dela. U još vruću smesu u jedan deo dodtai čokoladu, dok drugi ostaje žut. Umutiti penasto margarin sa prah šećerom i staviti pola u žuti fil, a pola u tamni.

 

 Za koru umutiti belanca u čvrst šaum, postepeno dodavajući šećer. Dodati 2 kašikice sirćeta i na kraju prosejano brašno. Kalup (br.26) obložiti papirom za pečenje, a na dno staviti iseckane orahe (ili mlevene) i po njima istresti smesu od belanaca. Peći na 180°C 10-tak minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok malo ne dobije boju.

 

 Ohlađenu koru prerezati na dva dela (najbolje uz pomoć plastificiranog konca ili konca za ribarski štap - on je i najbolji). Staviti obruč od kalupa na tacnu pa slagati. Prvu koru (koja na sebi nema oraha na površini) namazati sa eurokremom, zatim staviti izlomljeni petit keks po eurokremu (bez brige, on će omeknuti od krema). Po keksu staviti pola žutog krema, pa polovinu crne, zatim ide opet red izlomljenog keksa, pa žuti krem, crni krem i poslednja kora (sa orasima okrenutim prema gore). Zadnju koru premazati eurokremom, dobro ohladiti (najbolje preko noći) i dekorisati po želji.

 

Zahvaljujemo se Elmi Cosickic na poslatom receptu! :)

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (3 Votes)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: