1. deo
2. deo
Ukrašavanje
1. deo
Dobro umutiti 3 žumanca sa tri kašike šećera. U to dodati 50 gr. poparenog, oljuštenog i samlevenog badema i 1,5 kašiku brašna. Na kraju dodati umućen šne od belanaca i lagano promešati. Masu sipati u okrugli, prethodno podmazan kalup prečnika oko 26 cm. Peći na 200 stepeni 8-10 minuta.
Tako ispeći još dve kore, s tim što se u drugu doda štangla rendane crne čokolade, a u treću koru kašika ekstrata od malina ili crvena boja za kolače.
FIL:
U šerpi za kuvanje fila dobro umutiti 6 jaja sa 200 gr. šećera i dodati 2 kašike mleka. Staviti na laganu vatru da se kuva uz konstantno mešanje. Kada počne da se zgušnjava dodati 100 gr. mleka u prahu i nastaviti kuvanje.
U skuvan i prohlađen fil dodati 100 gr. poparenog i oljuštenog badema i 250 gr. umućenog putera sa 50 gr. prah šećera i 2 kašike ruma.
2. DEO – KUPA
U mleko za kuvanje pudinga dodati ekstrat Burbon vanile po ukusu i šećer, i dalje kuvati po uputstvu. Kada se puding prohladi dodati mu prethodno umućen puter sa 2 kašike prah šećera i na kraju kokosovo brašno.
Okruglu posudu (bilo bi dobro prečnika kao i kalup za pečenje kora), obložiti tankom folijom, ali tako da joj krajevi vire sa spoljne strane. Piškote kratko potapati u mleku i prvo par komada, mogu se i lomiti, poređati na dno a zatim ređati po obodu činije, tako da formirate prsten od piškota.
Izručiti deo fila pa opet poređati vodoravno piškote, a zatim i ostatak fila. Završiti redom piškotama.
Poklopiti krajevima folije i ostaviti da se dobro stegne.
Ređati (1.deo torte): žutu koru, fil, braon koru, fil, crvenu koru fil. Na tu osnovu lagano okrenuti kupu, ali voditi računa da folija bude izvan posude kako bi se mogla odvojiti od piškota.
Ukrašavanje:
Ratluk mesiti uz postepeno dodavanje prah šećera, dok ne dobijete glatku masu koju možete razvući oklagijom na dasci posutoj šećerom. Ratluk kora okruglog oblika treba da je tanka oko 3-4 mm. Kada je razvučete do dovoljnog prečnika (vodite računa o visini torte), spustite je preko formirane torte tako da je prekrijete. Centar torte rasecite u krst kako biste potopili lutku, polako. Donje krajeve ratluk haljine zasecite uzdužno, mestimično nožem, gde su se stvorili nabori i slobodno odsecite višak. Prstima spojite delove. Od ostataka ratluka možete oko gornjeg dela lutke formirati korset.
Preko bogato išlagirajte haljinu puštajući mašti na volju.
S obzirom da su parčići torte veliki, preporuka je da je ne sečete u krug već kao i četvrtaste torte.
Količina: 25-30 parčića
Vreme pripreme: 180 min bez uračunatog hlađenja
Cena: 1.500,00 (bez uračunate lutke)
Napomena: Lutka nije jestiva.
Zahvaljujemo se Dragani Polić iz Beograda koja nam je poslala ovaj recept!
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)