Da li ste znali da puter predstavlja mlečnu mast u čvrstom obliku, dobijenu postupkom “bućkanja” slatke ili kisele pavlake ili mleka uz dodatak soli. Sastoji se od 82% masti koja sadrži veoma vredne vitamine A, D, E i beta-karoten. Vodena materija sadrži proteine, vitamine topive u vodi i mlečni šećer – laktozu. Idealno je da se puter pravi od sirovog mleka zdravih krava koje su pasle travu. Drugi najbolji izbor je organski...
Da li ste znali da u Americi danas jedna osoba nedeljno troši oko 1kg šećera! Vezano za naše podneblje, prosečan Srbin godišnje potroši 13,7kg šećera. Šećer koji se koristi u domaćinstvima (saharoza) ima zbirnu hemijsku formulu C12H22O11. Njegova energetska vrednost je 16,8 kJ po gramu. Gustinom od 1,6 g/cm³, šećer je teži od vode (1 g/cm³). Na 20 °C, 200 g šećera je rastvorljivo u 100 ml vode, a na 100 °C, 400 gr...
Da li ste znali da se ostavljanjem mleka da miruje, masnoća iz mleka se izdvaja na površinu. Skupljanjem masnoće sa površine nastaje pavlaka. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline, mleko se kiseli, pa time i pavlaka koja se prikuplja na površini. U zavisnosti od dužine stajanja kao i stepena kiselosti dobijamo slatku pavlaku ili kiselu pavlaku. Slatka pavlaka se prikuplja pre početka kiseljenja. Upotrebljava se za...
Da li ste znali da je rum destilovano alkoholno piće, koje se dobija od šećerne trske. Nastaje fermentacijom i destilacijom melase i soka šećerne trske. Osnova proizvodnje ruma je smeđa, lepljiva melasa koja je rezultat kuvanja šećera. Ona je toliko bogata šećerom da proces fermentacije ne može da počne dok se ne razredi vodom. Pre fermentacije, razređenoj melasi mogu se dodati i skimming (pena koja isplivava...