Da li ste znali?

Da li ste znali?


Saznajte nešto više o namirnicama koje često upotrebljavamo prilikom spremanja poslastica:

Lešnik

lesnik


Da li ste znali da je leska (lat. Corylus avellana) razgranat žbun ili manje drvo iz porodice leski (Corylaceae). Plod leske je lešnik. Lešnik ima veliku hranljivu vrednost i po toj osnovi zauzima najznačajnije mesto u odnosu na ostale vrste voća. U jezgru lešnika nalaze se visoki procenat kvalitetne i lako svarljive hranljive materije kao što su belančevine, masti, šećer, vitamini (A, B i E) i mineralne materije, kao i druge bioaktivne...

Opširnije...

Margarin


Da li ste znali da reč margarin dolazi iz grčkog jezika od reči koja označava "biser", jer je prvi margarin bio tvrd, beo i sjajan. Verovatno i ne tako ukusan kao današnji, jer je bio napravljen od goveđeg sala, mleka, iznutrica... Glavna atrakcija nalazila se u ceni – bio je jeftiniji od maslaca. U tom razdoblju kupovali su ga isključivo siromasi.

Upotreba...

Opširnije...

Mleko


Da li ste znali da se pored krаvа, i od sledećih životinjа koristi mleko zа ishrаnu i proizvodnju mlečnih proizvodа: ovce, koze, konji, mаgаrci, kаmile, jаkovi, vodeni bivoi i jeleni. Mleko je nаjčešći nаziv zа tečnost bele boje koju proizvode mlečne žlezde ženki sisаrа, а kojа se koristi u ishrаni. Mleko pružа glаvni izvor ishrаne mlаdunčаdi sisаrа pre nego što mogu dа vаre rаzličitiju hrаnu. Pored mlekа u ljudskoj...

Opširnije...

Limun

Limun


Da li ste znali da pored vitamina C, limun sadrži još bitnih vitamina kao i minerala. Limun je jedno najpoznatijih citrusnih voća. Svima nama je dobro poznata limunada i koliko je ona zdrava i dobra za naše zdravlje. Neki je piju zasladjenu a neki ne, ali njene prednosti su svakako neosporne. Zato hajde da se upoznamo sa prednostima limuna za naše zdravlje i da saznamo zašto je on najbolji. Limun je sjajan izvor vitamina C. Ono što većina nas već zna je to da je vitamin C...

Opširnije...

Med


Da li ste znali da se med prema sadržaju proteina visoko kotira među prehrambenim proizvodima, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Ima 37 mineralnih materija, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, A, K, E, folnu kiselinu, organske kiseline (posebno ribonukleinsku), aromatične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biogene stimulatore, biljne antibiotike i fitohormone. Dve trećine meda čine šećeri, prvenstveno...

Opširnije...

Orah


Da li ste znali da u plodu oraha ima 7 – 10% ugljenih hidrata, do 63% masti, belančevina 17.8% uz neznatni sadržaj vode i 7.8% dijetnih vlakana. Od vitamina su prisutni A, B1, B2, B3, B5, B6, C i PP. Orah ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. Energetska vrednost je zbog sadržaja masti prilično velika (100 gr. oraha daje 350 – 680 kcal). Orahov list sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, ...

Opširnije...

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: