Rum

RumDa li ste znali da je rum destilovano alkoholno piće, koje se dobija od šećerne trske. Nastaje fermentacijom i destilacijom melase i soka šećerne trske. Osnova proizvodnje ruma je smeđa, lepljiva melasa koja je rezultat kuvanja šećera. Ona je toliko bogata šećerom da proces fermentacije ne može da počne dok se ne razredi vodom. Pre fermentacije, razređenoj melasi mogu se dodati i skimming (pena koja isplivava na površinu prilikom ceđenja soka iz šećerne trske) i dunder (bezalkoholni ostatak od prethodnih destilacija). Za svetle rumove fermentacija traje oko 24 časa dok za teže, starije vrste traje i do nekoliko nedelja.

rum

Svaki proizvođač ima svoju ’’malu tajnu’’ (aromatični sastojci, vrsta kvasca i bakterija, voda, skimming, dunder...) u proizvodnji, koja određuje pravac ukusa i arome. Rum je nakon destilacije bistra, bezbojna tečnost, a poboljšava se kako godine prolaze. Iako je tačno da ono što se odvija tokom procesa starenja ostaje jedna od tajni prirode, poznato je da rum dobija najbolje karakteristike kada stari u hrastovim bačvama koje su spaljene iznutra. Zrenje u bačvama daje rumu zlatno-žutu ili tamno smeđu boju. Ukoliko se rum ostavi u prohromskim sudovima, ostaje bezbojan, a može se obojiti karamelom. Pošto se karamela dobija prženjem šećera, može se reći da se koriste samo prirodne boje.

Svetli rum (beli) se obično stavlja u koktele. Rum je osnovni sastojak poznatih koktela kao što su Mojito, Cuba Libre, Daiquiri,.. Zlatni i crni rum se, osim za pića, koriste i u kulinarstvu. Rum je bio popularno piće u britanskoj mornarici i kod pirata.

Najviše se proizvodi na Karibima (Kuba, Jamajka, Dominikanska Republika, Portoriko, Barbados, Trinidad i Tobago) i u okolini (Belize, Gvatemala, Meksiko, Venecuela, Kolumbija, Gvajana, Brazil). Značajni proizvođači ruma su i Mauricijus, Indija, Filipini, Australija i Fidži.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Facebook:

Twitter: