Med

Med



Da li ste znali da se med prema sadržaju proteina visoko kotira među prehrambenim proizvodima, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline. Ima 37 mineralnih materija, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, A, K, E, folnu kiselinu, organske kiseline (posebno ribonukleinsku), aromatične materije, polenova zrna, alkaloide, koloide, biogene stimulatore, biljne antibiotike i fitohormone.

Dve trećine meda čine šećeri, prvenstveno glukoza i fruktoza. Njima nije potrebno varenje i direktno popunjavaju rezerve šećera u jetri i mišićima.

Najbolje ga je rastvoriti u mlakoj vodi, ali nikako u toplijoj od 45 stepeni, kako ne bi izgubio hranljiva svojstva. Naime, iznad ove temperature, razgrađuju se enzimi invertaza i dijastaza, čime se gube lekovita svojstva i ostaju samo neke mineralne materije, malo termostabilnih vitamina i, naravno, šećeri. Ukoliko se med uzima direktno, treba ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno će preko sluzokože biti ubačene u krvotok.

Energetska vrednost meda je oko 1000J, a optimalna dnevna doza se procenjuje na 100 gr. za odrasle muškarce, podeljeno u tri uzimanja u toku dana. Ujutru se preporučuje oko 30 gr, tokom dana 40 i uveče opet 30 gr. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporučuje 50 gr. dnevno. Ako tražimo dobar karbo-napitak, rastvor meda je idealan izbor. Ukoliko su nam potrebni prosti ugljeni hidati, opet se preporučuje med.

med

Često je pitanje da li je normalno da se med kristališe? Odgovor je, da. Pravi med se vremenom kristališe i po tome se razlikuje od falsifikata. Kada se podigne kašičica umočena u tegli meda, med sa nje treba da curi u vidu neprekidne niti. Kada se zatvorena tegla sa medom prevrne, na vrhu tegle se formira vazdušni mehur i to nam govori da je med prirodan. Kada med koristimo za zaslađivanje toplih napitaka, kao što je čaj, treba sačekati da se napitak prvo prohladi na temperaturi ispod 55 stepeni, da ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.

Propolis

Propolis nastaje mešavinom biljnih materijala (koje pčele sakupljaju), sa probavnim enzimima i voskom. Njime pčele zatvaraju pukotine i učvršćuju saće. Propolis u sebi sadrži čak oko 200 različitih sastojaka a najbitniji su: cvetni prah, vosak, smola, biljni balzami, esencijalna ulja, oligoelementi i vitamini.

Propolis se upotrebljava za lečenje raznih bolesti i to najčešće virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja i spada u prirodne antibiotike. Dobre efekte pokazao je za lečenje organa za disanje, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, infekcija creva, zaštitu tkiva jetre i jačanje imuniteta. Primenjuje se u kozmetici, zbog svoje velike moći regeneracije tkiva.

Maticni mleč

Matična mleč bogata je vitamina A, B, C, aminokiselinama i belančevinama, pa je zbog toga veoma koristan prirodni lek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, loše koncentracije i senilnosti, nesanice, nervoze, psihičkih oboljenja, srčanih oboljenja, loše cirkulacije, prevremenog starenja. Kombinacija meda i matičnog mleča organizmu vraća energiju i vitalnost.

Pri upotrebi mleča treba koristiti drvene ili plastične kašike, a nikako metalne.

Lekovita svojstva

O lekovitosti meda odavno se sve zna, a ovaj pčelinji proizvod blagotvorno deluje na zdravlje. Istraživanja su pokazala da med blagotvorno deluje u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave, prehlade, akni i bubuljiica, gubitka kose, zubobolje...

Mnoštvo biljnih sastojaka u medu podstiču i jačaju naš imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za život. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem telu.

Bagremov med u čaju od kamilice, dobar je za lečenje vrtoglavice, nesanice i klimaktericnih tegoba. Med u čaju od šipka, preporučuje se za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Lipov med u šolji toplog mleka, ublažiće posledice nazeba. Za lečenje srčanih oboljenja uzima se livadski med rastvoren u čaši vode kojoj je dodat sok od jednog limuna. Kada je u pitanju lečenje bronhitisa i kašlja, treba piti što toplije mleko u kojem je rastvorena jedna velika kašika meda. Za lečenje zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer rastvoren u toploj vodi zatvara stolicu. Za podizanje imuniteta i popravljanje opšteg stanja organizma, potrebno je svakoga jutra, na prazan stomak uzeti po jednu kašiku meda. Pri tom med što je duže moguće treba zadržati u ustima, pa tek onda progutati, da bi lekovite materije sto brže i bez razlaganja dospele u krv.

Med i trudnice

Med je vrlo važna hrana za trudnice i dojilje. Trudnice bi trebalo da med uzimaju od začeća, naročito u prva tri meseca trudnoće, jer smanjuje mučninu i povraćanje, a vraća raspoloženje, obogaćuje organizam dragocenim sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost.

Potreba za gvožđem u trudnoći je dvostruko veća, pa se savetuje da se uzima tri puta dnevno, pola sata pre jela, i to po jedna do dve kašike šumsko-livadskog meda, rastvorenog u čaši vode.

Studije rađene u svetu pokazuju da uzimanje meda tokom trudnoće i dojenja poboljšava somatske i intelektualne funkcije deteta.

med

Visokovredni šećeri u medu, sa organskim kiselinama, biljnim hormonima, eteričnim uljima, enzimima, vitaminima i mineralima - popravljaju apetit kod dece, stimulišu varenje. Prisustvo gvožđa, bakra i kobalta u medu, kojih nema dovoljno u majčinom mleku, kao i folne kiseline, popravlja sastav krvi, koriguje malokrvnost (povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, kao i koncentracija hemoglobina).

Sadržaj minerala u medu varira zavisno od vrste: što je tamniji med, više je minerala, i obrnuto. Prosti šećeri - glikoza i fruktoza, kojim med obiluje, u ovom obliku se lakše resorbuju.

Med i deca

Svakodnevni unos meda obezbeđuje bolji razvoj i napredak deteta, i jača otpornost njegovog organizma prema infekcijama. Za decu, med predstavlja "gotovu" hranu, koja biva 100 odsto iskorišćena u organizmu.

Za decu koja su na veštačkoj ishrani, kao zaslađivač mleka se koristi med. Savetuje se korišćenje meda kod dece i na prirodnoj, i na veštačkoj ishrani, jer poboljšava varenje, uništava patogenu floru u crevima (zaustavlja dijareju - proliv), sprečava nadimanje u crevima i pojavu grčeva, prekida povraćanje, deluje kao blagi laksativ (otklanja zatvor).

Med deluje i kao probiotik, stimuliše bakterije organa za varenje, a poznato je da crevna mikroflora ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja - korisna mikroflora smanjuje štetne bakterije u crevima. Med povećava broj mlečnih bakterija, koje rastu u crevima svake osobe. One proizvode metabolite koji inhibiraju (ometaju) rast patogenih bakterija. Dokazano je da je med vrlo važan u tretmanu dečijeg bakterijskog proliva.

Zbog fiziološke nezrelosti digestivnog sistema, deci se med uvodi u ishranu od navršene prve godine života, mada u svetu postoje mišljenja da med treba davati od rođenja. Med se u dečiju ishranu uvodi postepeno. Može da se četvrtinom kašičice zasladi mleko, ili se med dodaje voćnom soku ili čaju. Redovan, svakodnevni unos meda obezbeđuje zdravlje i vitalnost, bolji razvoj i napredak, kao i veću otpornost prema infekcijama.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači