Da li ste znali?

MargarinDa li ste znali da reč margarin dolazi iz grčkog jezika od reči koja označava "biser", jer je prvi margarin bio tvrd, beo i sjajan. Verovatno i ne tako ukusan kao današnji, jer je bio napravljen od goveđeg sala, mleka, iznutrica... Glavna atrakcija nalazila se u ceni – bio je jeftiniji od maslaca. U tom razdoblju kupovali su ga isključivo siromasi.

Upotreba

Preporučuje se za kuvanje, pečenje i prženje raznih jela.

margarin

Pečenoj ribi i mesu daje prijatnu aromu i poseban ukus. Stoni margarin se upotrebljava i za razne vrste kolača, lako se ugrađuje u testo i daje mu finu strukturu. Dobar je za pripremu slanih namaza, sam ili u kombinaciji sa mesom, sirom, povrćem i začinima.

Pre nego što se stoni margarin iz hladnjaka umesi, radi lakše i bolje obrade, treba ga držati sat i po na sobnoj temperaturi.


Proizvodnja

Margarin se dobija od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, a obogaćen je vitaminima topivim u masti i ne sadrži holesterol. Hidrogenizacijom se postiže bolja održivost u odnosu na ulja, bolja mazivost i ukus. Pre petnaestak godina uočeno je da transmasne kiseline koje nastaju hidrogenizovanim biljnih ulja, odnosno tokom proizvodnje margarina, mogu da imaju štetno delovanje na krvne sudove. Zbog toga je potrebno ograničiti njegov unos.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: