Da li ste znali?

OrahDa li ste znali da u plodu oraha ima 7 – 10% ugljenih hidrata, do 63% masti, belančevina 17.8% uz neznatni sadržaj vode i 7.8% dijetnih vlakana. Od vitamina su prisutni A, B1, B2, B3, B5, B6, C i PP. Orah ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. Energetska vrednost je zbog sadržaja masti prilično velika (100 gr. oraha daje 350 – 680 kcal). Orahov list sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, miriše na katran, tanin i galine. Mladi plodovi imaju dosta vitamina C, pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slaboj deci i malokrvnim osobama.

Tvrdnja da su orasi visokokalorični izaziva strah i uzdržanost od jedenja. Ipak, jedenje oraha podstiče gubitak težine i sprečava debljanje, samo ako se dobro kontrolišu količine koje se unose. Orah je dobar jer sam izaziva osećaj sitosti, pa ga se zato ne treba previše bojati.

Poreklo

U svetu ima mnogo vrsta orahovog drveta, a najpoznatije vrste su engleski, crni i beli orah.

orah

Za ovo drvo se zna nekoliko hiljada godina, a brojne različite vrste imaju i različito poreklo. Današnji engleski orah poreklom je zapravo iz Indije i iz regije oko Kaspijskog mora. Negde u 4. veku nove ere zaslugom drevnih Rimljana uzgoj ove biljke proširen je na evropsko područje. Crni orah i beli orah rastu u Severnoj Americi u dolini reke Misisipi i u Apalačijskoj oblasti. Ova biljka je odigrala značajnu ulogu u životu američkih starosedelaca - Indijanaca.

Danas, vodeću ulogu u uzgoju i prodaji oraha imaju Sjedinjene Američke Države, Turska, Kina, Iran, Francuska i Rumunija. Najveći potrošači su mu Turci, odmah za njima Arapi, pa Indusi.

Zdravstvene koristi

Najveća vrednost oraha je veliki sadržaj omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa. Konzumacija nekoliko oraha dnevno (30 do 50 gr.) znatno smanjuje rizik oboljevanja od srčanih bolesti. Orasi omogućuju smanjenje holesterola na lak i ukusan način. Oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, poznate po sposobnosti da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, čime se sprečava njegovo taloženje u zidovima arterija.

Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakana i mononezasićenih masnih kiselina orah je preporučljiv i za dijabetičate zbog smanjenja holesterola i sprečavanja angiopatije, komplikacije šećerne bolesti. Kalorijska vrednost oraha je velika, pa dijabetičari moraju da je uračunaju u ukupan kalorijski unos.

Dok je lekovitost ploda prilično poznata, manje se zna o lekovitosti lišća. Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, želudca, za dobro varenje, protiv čireva, kostobolje, škrofuloze, gnojnih rana i za ispiranje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih kostiju, opšte slabosti, krvarenja zuba, bolesti vilica, oteklina kostiju. Leče bubuljice, kraste, lišajeve, gnojne osipe, znojenje nogu. Od zelenih plodova, ili samo od zelene ljuske, s medom se priprema sirup za lečenje svih tih bolesti.

Orah je, kao jak antioksidans, istovremeno i veliki zašitnik zdravlja u borbi protiv raka. Zeleni orasi, u kombinaciji s medom, posebno su poglavlje narodnog lečenja koje priznaje i zvanična medicina.

Primena u ishrani

Orasi su odlična namirnica kojom u obrok možemo dodati hranljive sastojke, zanimljiv ukus i hrskavost.

Bez oraha nema torti i kolača, a šta vam vredi život bez Vasine torte na primer, pa baklave, palačinki, nema orahovače ni orasnica. Servira se na ajvaru, uz beli luk, stavlja se u pikantne francuske sireve, pravi se s njim krem s gorgonzolom i maslinovim uljem. Poseban engleski specijalitet je ćurka s pomorandžom i mladim orasima. Tarator bi bio nezanimljiva smesa da se ne tucaju najpre orasi, beli luk i so, pa tek onda dodaju kiselo mleko i krastavac. Famozno čerkesko pile slavu duguje orasima. Stavlja se na i u hleb i na svaku vrstu peciva. Pikantna je francuska supa od oraha, a sličnu imaju i Turci.

orah

Orah je posebno dobar u prolećnim salatama, uopšte s povrćem, uz prelive. O postovima u sarme i suve paprike, uz pirinač ili pasulj, dodaje se seckani orah, radi ukusa. Uz aperitiv je dobra grickalica, a ako je sirov, još je i zdraviji. I gravče na tavče, i pre nego što pođe u rernu, dobija orahe i suve šljive, da obraduje goste. Pečene jabuke pune se orasima, uz suve smokve, a sve preliva sosom od jabuka. I na sendvič da ga stavite ulepšaće vam obrok.

Ako pomenemo i orahovo ulje, dobro za salate i za negu kose, daleko smo od toga da smo iscrpli sve vidove upotrebe oraha u kuhinji.

Orah se lepo slaže s čokoladom, šlagom, kafom, medom, sušenim i ponekim svežim voćem. Od začina ide s vanilom, rumom, indijskim oraščetom, karanfilićem, s belim lukom.

Odabir i čuvanje oraha

Kada želite da sačuvate neočišćene orahe, birajte one veće težine. Njihove ljuske su deblje i čvršće i samim tim je veća sigurnost da se unutrašnji plod očuva. Tako ih možete ostaviti u frižider ili u zamrzivač, i ako su dobro spakovani, mogu se održati od šest meseci do godinu dana. Orasi su lako kvarljiva biljka, zato ih treba s posebnom pažnjom pakovati. I očišćene orahe možete čuvati u frižideru, i oni mogu biti sveži do 6 meseci, sve dok ih držite na suvom, hladnom i mračnom mestu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: