Da li ste znali?

PuterDa li ste znali da puter predstavlja mlečnu mast u čvrstom obliku, dobijenu postupkom “bućkanja” slatke ili kisele pavlake ili mleka uz dodatak soli. Sastoji se od 82% masti koja sadrži veoma vredne vitamine A, D, E i beta-karoten. Vodena materija sadrži proteine, vitamine topive u vodi i mlečni šećer – laktozu.

Idealno je da se puter pravi od sirovog mleka zdravih krava koje su pasle travu. Drugi najbolji izbor je organski puter koji je načinjen od pasterizovanog mleka krava koje su pasle travu i nisu primale inekcije antibiotika niti hormona rasta.

Negativna strana putera

Puter, sadrži masnoće životinjskog porekla i sadrži i zasićene masnoće kao i holesterol, dva dietetska sastojka koja povišavaju nivo holesterola u krvi. Zasićene masnoće, koje se uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog porekla, mogu da povećaju nivo LDL holesterola (loš holesterol), takođe povećavaju ukupan nivo holesterola u krvi. Holesterol iz namirnica, s druge strane, ima malo uticaja na koncentraciju holesterola u krvi kod većine ljudi. Kod ljudi sklonih kardiovaskularnim bolestima i oboljenjima srca, čak i mala količina holesterola iz hrane povećava njegov nivo.

Pozitivna strana putera

puter

Decenijama je puter ocrnjivan kao nezdrav. Ali, istina je drugačija. Pokazalo se da su masnoće koje su hvaljene kao "zdravije" (na primer, hidrogenizovana biljna mast ili rafinisana biljna ulja) zapravo mnogo štetnije po zdravlje nego puter.

Čitava kampanja koja je pokrenuta 50-tih, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, i koja i dalje utiče na razmišljanje ljudi, zasnivala se na tvrdnji da su zasićene masnoće štetne, a nezasićene masnoće korisne. Striktno medicinski gledano, ovo je besmislica, jer našem organizmu su potrebne i nesazićene i zasićene masti. Tako je postalo opšte mišljenje da je uzdržavanje od konzumacije zasićenih masti zdrav izbor. Zato su kao loše žigosani pre svega puter i kokosovo ulje. Ali se na kraju pokazalo da baš te masnoće, iako su zasićene, spadaju u najzdravije masnoće za ljudsku ishranu.

Puter je izvor brze energije, a zanimljivo je da se ne taloži u masnim tkivima. Bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, a neophodni su za brojne funkcije u telu: od održavanja dobrog vida, do optimalnog funkcionisanja endokrinog sistema. Sadrži sve vitamine topive u mastima: A, D, E i K. Odličan je izvor vitamina A, značajnog za funkcionisanje štitaste i nadbubrežne žlezde. Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma, dok su snažni antioksidansi - vitamini E i K, uz mineral selen, značajni u borbi protiv slobodnih radikala. Puter je, takođe, bogat izvor joda u visokoapsorpcionoj formi. U njemu se nalazi i laurinska kiselina, važna za lečenje i prevenciju gljivičnih infekcija, kao i lecitin, koji je od izuzetne važnosti za metabolizam holesterola.

Zasićene masti u puteru imaju snažno antitumorsko dejstvo, posebno konjugovana linolna kiselina, koja je jak antikancerogeni i imunogeni faktor. Holesterol iz putera je od suštinskog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema dece, jer sadrži arahidonsku kiselinu, koja ima važnu ulogu u moždanoj funkciji. Takođe je važna komponenta ćelijske membrane, pa tako štiti i od crevnih infekcija.

Kvalitetan puter je bogat mineralima. On sadrži i puno vitamina A, D i K2, koji pomažu da se spreče osteoporoza i artritis. Štaviše, pokazalo se da vitamin K2 zapravo štiti krvne sudove od ateroskleroze (nedostatak vitamina K2, koga u biljnim uljima nema, povezan je sa većim rizikom od arterioskleroze). Kratkolančane i srednjelančane masti koje sadrži puter i sa njima povezana linolenska kiselina iz putera deluju preventivno protiv nastanka tumora. Materije pod imenom glikosfingolipidi koje sadrži puter štite od gastroinstentistinalnih infekcija.

puter

Ko ne sme da konzumira puter?

Iako je skoro čista mast i sadrži samo male količine mlečnog šećera (laktoze) i kazeina (vrste proteina), deca alergična na proteine kravljeg mleka ne mogu da ga konzumiraju.

Zaključak

Kao i sa svime drugim, ni sa puterom ne valja preterivati. Ali, definitivno nije pametno izbacivati ga iz ishrane i zamenjivati rafinisanim i veštački dobijenim mastima. Puter je, ipak, mnogo zdraviji od njih.

Kao alternativa puteru, za one koji ne konzumiraju mleko i namirnice mlečnog porekla, kao veoma zdrav izbor tu su uvek kokosovo ulje i potpuno prirodni biljni puteri dobijeni blendiranjem semenki kikirikija, suncokreta, bundeve...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: