Da li ste znali?

KokosDa li ste znali da je kokos vrsta voća koja vodi poreklo iz Malezijskog arhipelaga. Ime je dobio od portugalske reči „coco“ što znači „nasmejano lice“ zbog toga što je portugalske istraživače asocirao na ljudsku glavu. Danas je rasprostranjen u celom svetu, a naročito u predelima sa tropskom klimom. Raste na drvetu kokosova palma koja dostiže visinu od 10 metara i raste pored vode. Na njoj rastu kokosovi plodovi, odnosno kokosovi orasi. Plodu kokosa treba godinu dana da sazri. Kokosovi orasi se beru ručno - pomoću motke se režu i padaju na tlo. Na jednoj palmi može da izraste čak i nekoliko stotina oraha.

kokos

Orah je jajastog oblika i spolja ima ljusku koja je “dlakava”. Ta ljuska je smeđe, odnosno tamno braon boje i debela je i tvrda. Ispod nje se nalazi svetlo krem, skoro bela kora. To je zapravo meso kokosa koje se jede. To meso je lepljivo i mekano. U sredini se nalazi kokosov sok, odnosno kokosovo mleko što znači da kokosov orah ima nekoliko slojeva.

Od minerala, kokosov orah sadrži kalijum, gvožđe, cink, folnu kiselinu, vlakna, ali i vitamin B i C. Takođe, bogat je i ugljenim hidratima, odnosno ima veliku energetsku vrednost.

Samo kokosovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a kokosov orah je bogat zasićenim masnim kiselinama, a oni podižu nivo holesterola u krvi. Zato budite oprezni. Nemojte ga jesti u preteranim količinama.

Danas se u prodaji može naći pored kokosovog mleka, kokosovo ulje, kokosovo brašno i kokosove mrvice. Kokos se koristi i u proizvodnji emulzija, krema i sapuna.

Komentari  

 
0 #1 haris 01-05-2015 11:04
Super je ovaj portal o kuhanju na srpskom :lol:
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: