Da li ste znali?

Slatka pavlakaDa li ste znali da se ostavljanjem mleka da miruje, masnoća iz mleka se izdvaja na površinu. Skupljanjem masnoće sa površine nastaje pavlaka. Usled delovanja bakterija mlečne kiseline, mleko se kiseli, pa time i pavlaka koja se prikuplja na površini. U zavisnosti od dužine stajanja kao i stepena kiselosti dobijamo slatku pavlaku ili kiselu pavlaku.

Slatka pavlaka se prikuplja pre početka kiseljenja. Upotrebljava se za torte, kolače, šlag, sladolede, parfée i kao dodatak raznim sosovima i slanim jelima.

slatka pavlaka

Pavlaka postoji u različitim stepenima sadržaja masnoće, kako sveža, tako i dugotrajna. Sadži do 30% masnoće. U prometu je najčešće sa 24% masnoće. Za mućenje bi uvek trebalo da koristite pavlaku sa najmanje 30% mlečne masti, jer sa njom možete da umutite za trećinu više šlaga nego sa pavlakom mlečne masti ispod 30%.

Veoma je bitno da pavlaku pre mućenja dobro ohladite. Ukoliko imate dovoljno vremena, a naročito na visokim spoljašnjim temperaturama, dobro je da prethodno ohladite i činiju i metlice za mućenje.

Treba je promućkati pre nego što se počne s mućenjem. Slatka pavlaka se muti dok ne postane čvrsta onoliko koliko želimo. Pavlaka različitih proizvođača se i različito muti. Neke se brže umute, a nekima treba više vremena. Pavlaku treba izbegavati mutiti mikserom koji nema veliku brzinu u obrtu žica jer efekat neće biti isti kao kad se muti sa brzim mikserom. Pri mućenju, pazite da se ne premuti.

Da biste izbegli prskanje pavlake, najbolje je da koristite činiju sa zaštitnim poklopcem protiv prskanja. Alternativno, možete i da uvijete kuhinjske ubruse oko činije i miksera, koje ćete držati spojene kod ručke miksera.

Treba biti umeren u konzumaciji ovog slatkiša, jer je slatka pavlaka vrlo kalorična.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

sitni domaći kolači

Facebook:

Twitter: