Da li ste znali?

Da li ste znali?


Saznajte nešto više o namirnicama koje često upotrebljavamo prilikom spremanja poslastica:

Badem


Da li ste znali da najstarije vrste badema potiču iz Kine, odakle su putevima svile prenete u Grčku, severnu Afriku, Tursku i Srednji istok. U Španiju i Portugaliju bademe su doneli arapski trgovci, gde se do današnjeg dana spremaju tradicionalne nacionalne kulinarske đakonije, dok su Francuzi još u 14. i 15. veku bademovo mleko koristili za pripremu finih deserta. Drvo badema u 18. veku stiže i na tlo Severne Amerike...

Opširnije...

Čaj

Zeleni čaj


Da li ste znali da je čaj, uz kafu, napitak koji se ubedljivo najviše konzumira širom sveta? Ako se malo više istraži, lako saznajemo da je čaj svakako i najzdraviji napitak, svakako zdraviji od kafe, a pogotovo od nekih preradjenih sokova, alkohola i slično. Hajde da se osvrnemo na to zašto je čaj zapravo tako zdrav i dobar? Pre svega, on produžava život. Njihovim konzumiranjem činite dobra za vaše srce, za vaš mozak i generalno za imunitet kompletnog...

Opširnije...

Čokolada


Da li ste znali da čokolada sadrži četvrtinu količine kofeina koji se nalazi u jednoj šolji kafe. 100 gr. čokolade sadrži: belančevine 10gr, masnoće 27gr, ugljenehidrate 54gr, kalijum 400mg, magnezijum 300 mg, fosfor 250 mg, kalcijum 100 mg, natrijum, 12 mg, gvožđe 3 mg, teobromin 500 mg. Takođe, 100 grama čokolade sadrži 2.100-2.500 kJ (500-600 kalorija). Crna čokolada sadrži biljne proteine, kakao buter, lipide, ...

Opširnije...

Brašno


Da li ste znali da se brašno nekada dobijalo mlevenjem između dva mlinska kamena od kojih bi se jedan okretao. Mlin je bio pokretan slobodnim padom vode preko točka koji bi okretao, preko prenosnog mehanizma, mlinski kamen. Mlinar je bio ta osoba koja je imala mlin, koja je posao mlevenja radila najčešće za „ušur“, tj. deo samlevenog brašna bi ostajao mlinaru. Danas postoje parni i električni mlinovi daleko većeg kapaciteta...

Opširnije...

Cimet


Da li ste znali da se u ishrani kao začin koristi kora, a ne plod cimeta. Zbog prijatnog mirisa i lekovitih sastojaka, koristi se kao začin, ali i kao lek. Iz ploda se cedi vosak koji se koristi za mirisne svetiljke. Od listova se cedi eterično ulje za spravljanje cimetove vode, ulja ili tinkture. Listovi se koriste kao začin, slično lovorovom listu. Cimet (Cinnnamomum verum) je zimzeleno drvo, visine 5–15 metara, koje potiče...

Opširnije...

Jaja


Da li ste znali da jedno veliko jaje, teško oko 60 gr, ima energetsku vrednost 75 kilokalorija (Kcal), a obezbeđuje oko šest grama masti i 6,25 grama proteina (oko polovine potiče od belanceta). Proteini iz belanceta su toliko kvalitetni da se koriste kao standard za merenje proteinskog kvaliteta ostale hrane. Jaje predstavlja jajnu ćeliju životinja, okruženu jajnim opnama. Kod svih životinja, izuzev dupljara, jajne ćelije...

Opširnije...

sitni domaći kolači